
Акценти
- В областта са засадени нови винени лозя в размер на 425 хa, предимно със средства по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Площта на винените лозя в област Пазарджик е 2 682 ха.
„С най – голяма площ от сортовете за червени вина са Памид, Мерло, Каберне совиньон, Мавруд, Сира, Пино ноар, Рубин. От белита вина са Ркацители, Димят, Мускат отонел и Шардоне.“
Това съобщи зам.- министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на ритуалното зарязване на лозя в с. Карабунар, област Пазарджик.
След 2007 г. в областта са засадени нови винени лозя в размер на 425 хa, предимно със средства по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор.
Тук са регистрирани 20 винопроизводителя със съответните обекти за винопроизводство с общ съдов капацитет 34 807 910 литра.
„Годишно в областта се преработват от регистрирани винопроизводители около 2 500 000 милиона килограма винено грозде. Произвежда се около 1 500 000 литра вино.
От произвежданите вина:
- – 1 080 000 литра са със Защитено географско указание,
- – 70 000 литра сортови вина;
- – 350 000 литра други вина.“, поясни д-р Василева.
На събитието тя връчи първа награда за червени сортови вина на избраната за „Царица на виното“ Николинка Занкова със сорта Каберне.
Тя поздрави присъстващите с празника Трифон Зарезан и пожела берекет.