Зам. - министър Лозана Василева: Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000 » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Зам. – министър Лозана Василева: Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000

Акценти

  • Министерството на земеделието, храните и горите се стреми да осъществява постоянен контакт с неправителствените организации в областта на рибарството

Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000.

„Броят им се увеличава всяка година. През последните три години са нараснали с над 20 хил. Увеличава се и делът на издадените годишни билети за любителски риболов. През 2019 година са издадени близо 1000 бр. повече спрямо предходната година“.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева  по време  на среща с представители на  Българска федерация по риболовни спортове.

С представители на риболовни клубове от цялата страна се обсъдиха:

  • – редът и условията за издаване на билети за любителски риболов;
  • – борбата с бракониерството;
  • – охраната;
  • – контролът на обектите за любителски риболов.

Д-р Василева информира, че по проект реализиран по Програмата за морско дело и рибарство с европейски средства са закупени термокамери, прибори за нощно виждане и бинокли за инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

Оборудването осигурява възможност за извършване на проверки през тъмната част на денонощието и при влошени метеорологични условия. Одобрен е и проект по Програмата за надграждане на информационната система на ИАРА с възможност за издаване на електронен риболовен билет, включително създаване на мобилно приложение. Очаква се с реализирането на този проект да се подобри предоставяната услуга от ИАРА и съществено да се облекчи процедурата по издаване на билети за любителски риболов. Предвижда се проекта да се реализира в рамките на 2020 година.

Зам.-министър Василева увери представителите на риболовните сдружения, че Министерството на земеделието, храните и горите се стреми да осъществява постоянен контакт с неправителствените организации в областта на рибарството.

На събитието присъства и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов.

 

За автора

Сродни публикации