![](https://savetivzemedelieto.bg/wp-content/uploads/2019/11/българия-корея-765x510.jpg)
Акценти
- Следващата година е възможно се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука
„България и Република Корея трябва да активизират двустранните си контакти и сътрудничество в областта на земеделието и храните“.
Това каза заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов по време на среща с Джънг Джингю.
Необходимо е това да не е само на институционално ниво, а и чрез разширяване на преки бизнес контакти между фирми от областта на селското стопанство.
„Убеден съм, че в традиционно доброто българо-корейско сътрудничество, съществуват неизползвани в пълна степен възможности и потенциал за неговото по-нататъшно успешно развитие“. Това каза още зам.-министърът.
По време на срещата бяха обсъдени процедурите за изпълнение изискванията за внос на български селскостопански и хранителни стоки в Република Корея.
Доц. Иванов подчерта, че с цел увеличаване обема и разширяване обхвата на внасяните родни стоки, е важно възможно най-скоро започналите процедури да приключат.
Страната ни очаква становище от компетентните корейски власти за внос на:
- – кашкавал;
- – сирене;
- – сурово-сушено продукти;
- – птиче месо;
- – фураж и други.
Български продукти като мед, кисело мляко, розово и лавандулово масло също биха могли да бъдат представени на корейския пазар.
Посланик Джингю отбеляза, че българските хранителни продукти са разпознаваеми за корейските потребители си вкус и високо качество. Той посочи, че следващата година е възможно се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука. През 2020 г. се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея.