Зам.-министър Иванов и посланикът на Република Корея обсъдиха възможности за задълбочаване на сътрудничеството и търговията в областта на земеделието » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Зам.-министър Иванов и посланикът на Република Корея обсъдиха възможности за задълбочаване на сътрудничеството и търговията в областта на земеделието

Акценти

  • Следващата година е възможно  се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука

„България и Република Корея трябва да активизират двустранните си контакти и сътрудничество в областта на земеделието и храните“.

Това каза заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов по време на среща с Джънг Джингю.

Необходимо е това да не е само на институционално ниво, а и чрез разширяване на преки бизнес контакти между фирми от областта на селското стопанство.

„Убеден съм, че в традиционно доброто българо-корейско сътрудничество, съществуват неизползвани в пълна степен възможности и потенциал за неговото по-нататъшно успешно развитие“. Това каза още зам.-министърът.

По време на срещата бяха обсъдени процедурите за изпълнение изискванията за внос на български селскостопански и хранителни стоки в Република Корея.

Доц. Иванов подчерта, че с цел увеличаване обема и разширяване обхвата на внасяните родни стоки, е важно възможно най-скоро започналите процедури да приключат.

Страната ни очаква становище от компетентните корейски власти за внос на:

  • – кашкавал;
  • – сирене;
  • – сурово-сушено продукти;
  • – птиче месо;
  • – фураж и други.

Български продукти като мед, кисело мляко, розово и лавандулово масло също биха могли да бъдат представени на корейския пазар.

Посланик Джингю отбеляза, че българските хранителни продукти са разпознаваеми за корейските потребители си вкус и високо качество. Той посочи, че следващата година е възможно  се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука. През 2020 г. се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея.

 

За автора

Сродни публикации