Зам.-министър Димитров: Необходимо е още да се намали дела на вносната продукция във вътрешното потребление » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Зам.-министър Димитров: Необходимо е още да се намали дела на вносната продукция във вътрешното потребление

Важното нещо за животновъдния сектор е да се намали дела на вносните суровини във вътрешното потребление. От 2011 г. се наблюдава положителна тенденция при говеждото, овчето, козето месо и млечните продукти. Все още е висок делът на вносните суровини и продуктите при птичето и свинското месо. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на Първия земеделски форум в хотел Хилтън. Той допълни, че по отношение на външната търговия, усилията на Министерство на земеделието и храните са в намиране на нови пазари и затвърждаване на съответните позиции, от което зависи сектор животновъдство. Износът на живи животни през 2011 г. е нараснал с почти 500 млн. долара, което е 21% увеличение спрямо 2010 г., допълни зам.-министър Димитров. През 2011 г. са изнесени над 40 хил. тона млечни продукти.

Зам.-министър Димитров информира, че през първите пет месеца на 2012 г. тенденциите са да нараства износът на месо с 11% спрямо 2011 г., по същия начин бележи ръст и млякото и млечните продукти с 16%. Хубавото е, че 86% са изнесени за страни от Европейския съюз, което означава, че българските продукти вече притежават необходимите качествени, вкусови и маркетингови параметри, за да бъдат приети на тези пазари, каза още той.

 

За автора

Сродни публикации