Зам. министър Бюрхан Абазов се срещна с говорителя на УС на Земеделската спомагателна банка » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Зам. министър Бюрхан Абазов се срещна с говорителя на УС на Земеделската спомагателна банка

Зам.- министър Бюрхан Абазов обсъди възможностите за кредитиране на земеделските производители с  говорителя на УС на Земеделската спомагателна банка д-р Хорст Райнхард. Зам.- министър Абазов заяви, че България има интерес да се поучи от опита на Германия във връзка с кредитирането на малките и средните производители. „В България малките и средните стопани нямат достъп до достатъчен кредитен ресурс”, каза още той. Зам.-министърът  отбеляза, че България работи в няколко направление за  подпомагане на малките и средните земеделски производители за да имат по-лесен достъп и по-изгодни условия за финансиране на своята дейност. Той поясни, че има три механизма за кредитиране. Първият е от  Държавен фонд „Земеделие” чрез, който се предоставят целеви кредити с облекчени условия. Вторият механизъм е предоставяне на средства от БНБ на Търговските банки и те от своя страна да ги предлагат на земеделците и третият метод е с взаимоспомагателните каси и кредитните кооперации. По думите му последният механизъм все още не е много популярен в страната ни.

 

Г-н Райнхард изтъкна, че методите на кредитиране на земеделските производители в България и Германия са сравнително сходни, но според представителя на Земеделската спомагателна банка трябва да се насърчава създаването на взаимоспомагателните каси и кредитни кооперации.

 

На срещата бе договорено да се задълбочи обмяната на опит по този въпрос и да се определят експерти, които да работят активно.

Източник: МЗХ

 

За автора

Сродни публикации