Заместник-министър Кръстева: В новата ОСП трябва да се има предвид спецификата на всяка държава членка » Съвети в земеделието

юни 07, 2023

Заместник-министър Кръстева: В новата ОСП трябва да се има предвид спецификата на всяка държава членка

Акценти

  • Подкрепата трябва да отива при “активни фермери” и пазарно ориентирани земеделски стопанства

В новата ОСП всички ние трябва да се стремим към опазване на околната среда, модернизиране на стопанствата и производство на качествена храна.

Най-важното е да се има предвид спецификата на всяка държава членка. С отпадането на преходната национална помощ и предложения по-нисък процент на обвързаната подкрепа се получава драстично намаление на подкрепата за уязвимите в България сектори. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

По думите й, въпреки, че намалението на цялостния бюджет на ОСП се предвижда да бъде около 5 %. При обвързаната подкрепа се получава рязък спад от 25% за България през 2021 г. спрямо 2019 г. Получава се и спад от 21% през 2027 г. спрямо 2019 г.

“Това означава значително намаление в нивата към определени земеделски стопани. Именно в секторите, които са в най-затруднено положение и същевременно са приоритетни за нас. Ситуацията поставя в риск много фермери, защото може да ги доведе до фалити”, категорична беше Кръстева.

Заместник-министърът разясни на г-н Уве Файлер, че подпомаганите чрез  обвързаната подкрепа сектори “Плодове и зеленчуци” и “Животновъдство” традиционно се нуждаят от:

  • – повече работна ръка;
  • – осигуряват заетост на населението в селските райони;
  • – недостатъчния размер на помощта ще застраши доходите на 40 % от хората, работещи в земеделието.

“Подкрепата трябва да отива при “активни фермери” и пазарно ориентирани земеделски стопанства. Те съставляват 22% от всички бенефициенти по директни плащания през годината“, обясни Кръстева.

По-рано вчера заместник-министър Кръстева, заедно с председателят на Комисията по земеделие и храни Мария Белова и народните представители, се срещнаха с председателя на немската Комисия по земеделие в германския Бундестаг.

 

За автора

Сродни публикации