Закъснява работата по ПРСР » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Закъснява работата по ПРСР

Обсъждането на документите за новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 закъснява. Бави се и обсъждането на програмата за директните плащания за обработваема земя за следващия програмен период. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, пред БНР.

 „Сроковете напредват, а в наш интерес е рано да представим една добре обоснована програма“, коментира  Боянова.

До края на месеца документите трябва да са изпратени в Брюксел, допълни тя и припомни, че общественото обсъждане на ПРСР беше в петък.

Припомняме, че от агроминистерството пък организираха миналата седмица първото заседание на работната група, която трябва да изработи българската позиция по директните плащания.

Намаляването на парите за селските райони не трябва да се приема като проблем, защото не касае само тази програма и само България, тъй като финансовата рамка за този програмен период е по-стегната, разясни Боянова.

„Смятам, че програмата представя добра основа на всички, които са заинтересовани от нея, но не видях да има консенсус между всички, така че да сме сигурни, че сме напипали онова, от което секторът има нужда. Не се виждат в програмата пари за неща, на които България трябва да наблегне – обединяване на земеделците в групи и организации на производители, за което те могат да получават допълнителна субсидия, с цел по-лесна реализация на тяхната продукция“, смята Боянова.

За да има сдружаване, всички партньори трябва да имат светъл бизнес, а, за да излязат "на светло", те трябва да виждат светлина в края на тунела, коментира тя. Според нея трябва да се започне със сдружаване на по-малки групи хора, които да бъдат мотивирани организациите да се разрастват. В момента се очаква в програмата да бъде записана възможност за сдружаване на минимум 10 фермери.

 

За автора

Сродни публикации