Закон срещу източване на европарите за ниви » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Закон срещу източване на европарите за ниви

 Подготвят се промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които ще бъде предотвратено изкуственото раздробяване на големите стопанства с цел получаване на повече средства от ЕС. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов.

Ръководството на ДФ "Земеделие" ще разработи методика, с която ще се проследява историята на новите стопанства – дали не са били част от някоя по-голяма ферма. Това се прави, тъй като от министерството на земеделието готвят промени при разпределение на субсидиите, като идеята е малките стопанства да получават по-високи директни плащания. Фермите до 300 дка ще получават директни плащания до 45 лв. на декар, а по-големите стопанства – по 30 лв. за площите над 300 дка.

"От 78 000 получатели на директни плащания ще бъдат облагодетелствани 66 000 производители", каза Абазов. Той обясни и защо се налагат промените. Подпомагането на площ през периода 2007-2013 г. доведе нещата дотам, че стопанствата с големи площи като зърнопроизводителите получаваха по-големи субсидии, а производителите на плодове и зеленчуци – по-малки. В резултат се образуваха малко на брой крупни стопанства и многобройни малки стопанства, каза Абазов. Той потвърди, че 40% от малките ферми са били ликвидирани през последните години. В резултат на досегашното подпомагане 8% от производителите обработват 80% от земята в България, а 5% от земеделците получават 95% от сумите за директни плащания, каза зам.-министърът.

По новата Програма за развитие на селските райони Абазов коментира, че тя ще насърчава младите, обединените, малките и зелените стопанства. Засега е планирано земеделците да ползват бюджет от 15 млрд. лв. за периода 2014-2020 г., от които около 10 млрд. лв. са директни плащания, а останалите – по ПРСР.

 

За автора

Сродни публикации