Законът за градушките спешно трябва да влезе за гласуване » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Законът за градушките спешно трябва да влезе за гласуване

Акценти

  • Предприятие за борба с градушките трябва да стартира работата си преди пролетта

Планирано е това да се случи още в началото на годината

Предстои през новата година, още до края на месец януари, в Министерския съвет да бъде внесен за гласуване Законът за градушките. Вчера на заключителната пресконференция на земеделското министерство стана ясно, че тази задача е останала недовършени и изпълнението й предстои.

За или против данък „Градушка“

Това лято станахме свидетели на многобройните градушки причинили сериозни загуби в селското стопанство и не само. С оглед намаляване на щетите е необходимо да се предприемат мерки за защита на населението, имуществото и земеделските култури.

В законопроекта е заложено, че размера на дължимите суми ще бъде определен от застрахователите. Министър Порожанов обясни, че  планираната вноска е в размер на 5-6 млн.лв. Идеята е да има солидарност и да се намали задължението, което трябва да покрият земеделските стопани. Така те ще трябва да плащат по 0,50 лв/дка. Застрахователите, от своя страна, ще трябва да отделят по 0,8 % ежегодно от премийния приход по застраховката „Автокаско“. Така се сформира и въпросната сума, която е заложена в закона.

съдийско чукче върху документи

Планирано е създаването на предприятие за борба с градушките, което трябва да стартира работата си преди пролетта. Така ще се избегнат проблемите от тази година и ще се осигури защита за земеделската реколта и не само.

 

Сродни публикации