Законът за горивата има нужда от редакция » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Законът за горивата има нужда от редакция

Акценти

  • Министър Караниколов подкрепя идеята закона да бъде променен

Предстои да разберем ще бъде ли отложен за корекция или не

Днес предстои да влезе на редовно заседание предложението за отлагане с шест месеца на Закона за горивата. Министърът на икономиката Емил Караниколов се е срещнал с представители на бранша и работодателските организации. Те са аргументирали становището си с цифри. За масата от малките търговци дължимите 20 000 лв. за регистрация и още толкова за банкови гаранции са сериозна сума. Това са задълженията, които те трябва да заплатят, ако искат да упражняват дейността си. В защита на малките търговци и потребителите, омбудсманът Мая Манолова ще внесе жалба в Конституционния съд. Тя ще бъде срещу новите законови изисквания. Според омбудсманът  фалитът на малките бензиностанции ще намали конкуренцията и ще създаде подходящи условия за засилване на монополизма.

Министър Караниколов подкрепя идеята закона да бъде променен, защото в момента част от текстовете в него са недопустими от практическа гледна точка. В защита на твърдението си той изтъква за пример минния сектор, който според сега действащите законови изисквания би функционирал бавно, нерентабилно и трудно. Необходимо е всички заинтересовани страни да бъдат чути, за да се разпишат текстове удовлетворяващи всички.

Драстичните скокове в борсовите цени на индустриални ток притесниха много от синдикатите и работодателите. Именно това може да се окаже причина за драстично поскъпване на стоките и услугите, застой на заплатите и обедняване на населението.

 

 

Сродни публикации