Законово ще бъде забранен двойният стандарт при храните » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Законово ще бъде забранен двойният стандарт при храните

Акценти

  • Със средствата от наложена глоба ще трябва да бъде създаден фонд за компенсации

Предвидени са глоби в размер на 10 млн. евро за нарушителите

На заседание днес, евродепутатите са решили законово да бъде забранен двойния стандарт, а нарушителите да бъдат глобявани с до 10 млн. евро. С взетото решение са зачетени правата на потребителите в България и други страни от Централна и Източна Европа. В бъдеще те ще могат да купуват продукти с гарантирано качество и състав.

Евродепутатът Момчил Неков обясни, че за постигането на тези резултати е работил в рамките на няколко години, а днешният успех е надминал очакванията му. Предвидено е с одобрените глоби държавите-членки да могат да компенсират вредите претърпени от гражданите си.

Предстои двойният стандарт да бъде включен в черния списък на ЕС,  като нелоялни и наказуеми практики. Въпреки, че много от депутатите са възразили срещу предложението, то вече е одобрено и прието, което според Неков е много голям успех.

Първоначалната идея на ЕК е била глобите да бъдат в размер на 4 % от годишния оборот на нарушителите. Желанието, сумата да бъде минимум 10 млн. евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, е на ЕП. В случай, че има разлика между двете суми е предвидено да бъде избирана по-голямата. Така, ако търговец пласира продукт с недопустимо съдържание, например бебешки храни с ГМО, то ще му бъде наложена глоба в размер на 10 мил. евро. С нея ще трябва да бъде създаден фонд за компенсации.

Евродепутатът обяснява още, че позицията му е била приета с мнозинство от ЕП. Така работата му, проведените срещи и дискусии са се отплатили щедро с отлични резултати за потребителите.

По настояване на ЕП, Европейската комисия е предложила законодателни промени, за да се прекратят практиките за двоен стандарт. Когато те влязат в сила продуктите и храните в ЕС ще трябва да бъдат с еднакъв състав и качество.

 

Сродни публикации