Закона за градушките пак създаде разногласия » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Закона за градушките пак създаде разногласия

Акценти

  • Десислава Танева също поиска доработка на законопроекта заради участието на застрахователите

Гласуването на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития беше отложено.

Това реши Земеделската комисия. Според текстовете земеделските стопани ще трябва да плащат такса от 0,75 лв. на дка за борба с градушките. С тези средства ще се финансира новата агенция.

Съгласно първия вариант на законопроекта застрахователните дружества също трябваше да плащат за защита от градушки. Някои от депутатите все още подкрепят тази идея.

Тогава застрахователите обясниха, че това ще повиши всички имуществени застраховки. Отражение ще има не само върху ипотекираните апартаменти, но и върху малките и средни предприятия, всички общински сгради и пътища, които се застраховат.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите също са против част от разписаното в проекозакона и искат преработка на текстовете. Стопаните смятат, че общините също трябва да заплащат средства, за да се осигури необходимата издръжка на новата Агенция за борба с градушките.

Десислава Танева, която е председател на комисията по земеделие също поиска доработка на законопроекта и то заради участието на застрахователите.

Ново заседание ще бъде свикано, но този път и с участието на неправителствените организации, които са заинтересовани от темата.

 

Сродни публикации