Зажънаха ръжта за „Хляб на мира“ в Добричко » Съвети в земеделието

юли 31, 2021

Зажънаха ръжта за „Хляб на мира“ в Добричко

Акценти

  • Очаква се по-високо качество на ръжта тази година
  • Разяснителни срещи във връзка с АЧС предстоят и в Добрич

В Генерал Тошево на тазгодишното зажънване на ръжта засята по проект „Хляб за Мира“  стана ясно, че заместник –министър Атанас Добрев очаква високо качество на реколтата, което ще позволи продажбата й на по-добри от миналогодишните цени.

Проектът „Хляб за мира“ стартира преди 5 години, а имено през 2013 г. В него участват 12 страни от Централна и Източна Европа, а самата идея на проекта е свързана с поддържане единството на страните от континента. Чрез замесване на хляб от общата получена реколта, ежегодно се отбелязва падането на Берлинската стена и обединението случило се след това. От тазгодишната реколта ще бъде приготвен хляб за международната конференция „Мир и земеделие“, която ще се състои през септември 2018 г.

Домакинът на зажънването тази година Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 – Генерал Тошево изрази своята подкрепа с думите: „Няма мир без хляб и няма хляб без мир, затова са важни инициативи като настоящата, в която се споделят хлебни семена между народите на Европа”

Във Варна се състоя и работна среща с ръководството на Североизточно държавно предприятие и директорите на 13-те горски и 5 ловни стопанства към предприятието. Акценти на срещата бяха теми като: изпълнение на планираните добиви на дървесина, възобновяване на издънковите дъбови гори, системна контролна дейност за предотвратяване на нарушения в горите.

Обсъдена беше и стартиралата, мащабна, разяснителна кампания сред ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни участъци. Инициативата е провокирана от опасността от пренасяне и разпространение на африканска чума по свинете от съседни страни у нас. Срещи в тази насока се провеждат в Тервел, а предстоят и в Добрич.

В тази връзка стопанствата към предприятието работят съвместно с експертите от регионалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните.

Организирани са специализирани обучения за ловци, тъй като е необходимо и те да са запознати с мерките за превенция с болестта. Ветеринарните власти са ангажирани с обученията, за да бъдат те максимално изчерпателни и ясни.

 

Сродни публикации