Заделяме 1 млн. лева за изкупуване на частни гори » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Заделяме 1 млн. лева за изкупуване на частни гори

Акценти

  • Най-голяма тежест ще имат имотите, които граничат с държавни гори, които имат защитни или специални функции и които са с площ между 1 и 10 декара

Трябва да се подобри организацията по управление, стопанисване и опазване на маломерните частни горски имоти.

Това каза пред БНР Елена Величкова, експерт в Министерството на земеделието, храните и горите.

Държавата започва да изкупува частни гори, като желаещите да предложат за продажба поземлени имоти в горските територии могат да подадат своите документи от днес до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство или в държавното ловно стопанство, или в самото държавно предприятие.

За първи път такава процедура беше открита през 2016 година.

„От тогава досега се подадоха близо 2000 заявления. До сделка достигнаха около 1200 имота. Бяха закупени около 1000 дка частни гори. Около 600 000 лева бяха отделени за това закупуване. Пазарът на гори не е толкова развит и след като има сделки, това е нормална цена. Собствениците сами предлагат цената, на която да бъде закупен имотът им. Има голям интерес от страна на хората“, поясни Величкова в предаването „Преди всички“ и допълни, че при определянето на цената от значение е самата гора, а не толкова нейното местонахождение, тъй като държавата няма инвеститорски интерес към тези имоти.

Най-голяма тежест ще имат имотите, които граничат с държавни гори, които имат защитни или специални функции и които са с площ между 1 и 10 декара. При една процедура собственикът може да продаде не повече от 50 дка.

Не се допускат имоти, които са били предмет на договор за замяна между държавата и физически лица, не се допускат земеделски територии, придобили характеристика на гора. Ще бъдат изкупувани само гори, собственост на физически лица. За тази процедура държавата е предвидила около 1 млн. лева.

 

За автора

Сродни публикации