Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро

Стандартът на нашата страна е такъв, че няма как да разполагаме с финансови ресурси и средства като тези на богатите страни-членк, това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Ние сме пълноправна страна-членка на ЕС и настояваме за справедлива и адекватна подкрепа като такъв член. Всяка една мярка, която се прилага от Комисията, зад нея стои европейски бюджет, а той се формира от всички страни-членки”, заяви тя.
„Инструментите, които се прилагаха, не могат да ни повлияят, защото в България няма заводи за производство на сухо мляко. Настояваме да има допълнителни мерки, които могат да се приложат и да са ефективни за нашия млечен сектор, според спецификата му. А когато има такива инструменти за подкрепа те трябва да могат да влияят на всяка от страните-членки. Това е искането ни и ние бяхме първите, от месец декември. Към момента нямаме конкретен резултат, надявам се на 7 септември да има такова решение”, обясни министър Танева.
„На 7 септември ще има общоевропейски протест, ще участват и български фермери, организирани от българските асоциации по животновъдство. Очаква се основно от големите страни-членки да са на протеста. Предвид политическата обстановка, санкциите, намалените заявки от Китай, тази ситуация беше прогнозирана. Мисля, че можеше да се вземат допълнителни мерки по-рано. Дано да се вземат на 7 септември като краен резултат, това искаме всички”, посочи министърът на земеделието и храните.
„Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро. От тези средства, единственото, което направихме беше от държавния бюджет да отпуснем ресурс от 21 млн. лева, с които подкрепихме животновъдството”, поясни министър Танева. „Съгласно статистиката, която водим в министерството и данните, които подаваме към Комисията, за месец август, ние имаме регистрираната най-ниската цена на изкупуване на млякото, за последните пет години. А спрямо месец август миналата година, цената е по-ниска с 23%. Към момента нашата цена е малко под средната цена на изкупуване в ЕС, каквато статистика и анализ ни дава обсерваторията за млякото към Комисията”.

 

За автора

Сродни публикации