Завършиха телената ограда по границата ни с Румъния » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Завършиха телената ограда по границата ни с Румъния

Акценти

  • В Румъния вече има открита зараза в най-големия свинекомплекс

С една седмица се забави изграждането на съоръжението

Приключи изграждането на телената ограда по границата ни с Румъния. Тази мярка беше предприета с цел недопускане навлизането в страната на болестта Африканска чума по свинете. Оградата се простира по сухопътната ни граница със северната ни съседка и е с дължина 133 км. Състои се от 4 реда бодлива тел и един допълнително поставен ред режеща тел тип „Бруно“. Към момента има за довършване само един участък, в който липсва такава тел и предстои тя да бъде поставена.

За сега в сраната ни няма регистрирани случаи на зараза с болестта Африканска чума по свинете.

Все по-сложна обаче става обстановката в Румъния. Там вече има открита зараза в най-големия свинекомплекс. Предстои да бъдат умъртвени и унищожени 140 000 животни от него. Той се намира в Гропени, окръг Браила.

Тъй като болестта има много и разнообразни начини на разпространение, у нас бяха предприети разнообразни мерки за защита от навлизането й. Последно беше намалена драстично цената за разрешителните за лов на диви свине.

Свалиха цената за отстрел на дива свиня

Продължават проверките по границата ни за нелегален внос на свинско месо, продукти или субпродукти с или от такова. На ГКПП-тата ни с Румъния се извършва дезинфекция на всички превозни средства. За опасностите от заразата са информирани всички стопани отглеждащи прасета в страната.

 

Сродни публикации