Забранява се нощната паша на територията на Община град Добрич заради болестта „син език” » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Забранява се нощната паша на територията на Община град Добрич заради болестта „син език”

Забранява се нощната паша на територията на Община град Добрич заради болестта „син език”. Това съобщиха от пресцентъра на ОДБХ-Добрич. От там добавят, че във връзка със констатирани огнища на болестта „син език” по преживните животни на територията на България и предприемане мерки за ограничаване и ликвидирането й трябва да се има предвид, че се забранява се нощната паша на територията на Община град Добрич от 19:00 до 8:00 час на следващия ден,когато опасността от заразяване е най-голяма.
Собствениците на животновъдни обекти да засилят наблюдението над възприемчивите към болестта преживни животни.
Собствениците на животновъдни обекти да извършат дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на оборска тор и местата за водопой при съмнение за заболяването.
Да се ограничи придвижването на възприемчиви за болестта преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане след извършване на клиничен преглед и обработка с инсектициди.
Гражданите да сигнализират в ОДБХ – Добрич, РЗИ – Добрич или в Община град Добрич при съмнение от наличие на болно животно /съмнително поведение на животно, наличие на труп на животно/.
Към момента на територията на Община град Добрич няма регистрирани случаи на болни животни. Вирусът се предава чрез ухапване на животните от инсекти /комари/. Заразата не се предава на човека, но месото от заразено с тази болест животно не трябва да се консумира.

 

За автора

Сродни публикации