Забраниха употребата на пестициди в няколко френски града » Съвети в земеделието

февруари 27, 2021

Забраниха употребата на пестициди в няколко френски града

Акценти

  • Забраната за употреба на пестицидите около жилищните райони набира все повече привърженици сред френските местни власти

Френското правителство се огъна под натиска на петима кметове.

На 12 септември градоначалниците на Париж, Лил, Нант, Гренобъл и Клермон-Феран издадоха заповеди, с които забраниха употребата на пестициди в съответните градове.

Наложените ограничения поставиха началото на обществено обсъждане относно безопасните разстояния при употреба пестициди, предаде France24.

Забраната за употреба на пестицидите около жилищните райони набира все повече привърженици сред френските местни власти.

Заповедите на френските кметове бяха издадени малко след като на 7 септември френското правителство започна обществено обсъждане за минималното разстояние между жилищата и зоните, където е допустимо пръскане с пестициди.

Понастоящем няма глобални правила, регулиращи прилагането на тези химикали в близост до населени места.

Към момента правителството планира да въведе така наречените зони без пестициди. Те ще са само 5 метра и ще са за така наречените ниски култури, зърнени култури, зеленчуци. За високи култури, лозя и овошки те ще са 10 метра.

Според много хора тези разстояния не са достатъчни. Въпреки това те са определени въз основа на скорошен доклад на Националната агенция по здравеопазване и безопасност на храните (Anses). Изготвената оценка показа, че опасност за хората има, ако те живеят на 2-3 метра, 5 метра и 10 метра от районите, третирани с пестициди.

Оказва се, че за хората, които не са съгласни с разписаното в доклада, тези разстоянията са твърди малки.

Предвидено е схемата за зоните свободни от пестициди да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Редица критики отправиха и екологичните организациите. Някои от тях поискаха 150 метрови свободни от пестициди зони. Фермерите определих тази цифра като неподходяща, защото щяла да ги лиши от 15-20% от обработваемите площи, а такъв спад на земеделските земи би могъл да принуди страната да увеличи вноса на селскостопанска продукция.

 

Сродни публикации