Забраниха стопанския риболов за три години » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Забраниха стопанския риболов за три години

Акценти

  • Забранен е стопанският риболов в акваториите на пристанищата с отдалеченост до 1 морска миля от бреговата линия

Наложените ограничения трябва да подпомогнат опазването на биологичното разнообразие

От 1 февруари 2019 г. е в сила забраната за риболов в отделни райони на страната. Това ограничение ще продължи три години, от 2019 до 2021 г., включително. Това е разписано в заповед, издадена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Забранен е стопанският риболов в акваториите на пристанищата с отдалеченост до 1 морска миля от бреговата линия. Изключение е риболова в зоните на действие на социализираните уреди за стопански риболов (даляни). Те са определени със заповеди, издадени от изп. директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В заповедта е разписано, още, че се забранява и стопанския риболов с всякакъв вид тралиращи уреди в определени крайбрежни зони.

Забранен е риболовът с всякакъв вид риболовни уреди и средства във водите на българския участък на река Дунав.

Недопустим е риболовът във вътрешните водни басейни в определени област на страната.

За периода от 2019 – 2021 г. е забранено, при извършване на любителски риболов, задържането на улов от речна (балканска) пъстърва в определени участъци от реки и водни обекти.

Заповедта е издадена с цел опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на популациите от риба и други водни организми.

Цялата заповед може да видите  ТУК!

 

Сродни публикации