Забраниха вноса на свинско месо » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Забраниха вноса на свинско месо

Акценти

  • БАБХ забрани вносното свинско месо за лична консумация
  • Потвърдено огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани със заповед вноса на продукти от свинско месо за лична консумация.

Поради нарастващия брой на регистрирани случай на африканска чума по свинете в съседните държави, у нас са предприети сурови мерки за защита от заразяване с болестта. Всички лица преминаващи границата на страната ни подлежат на проверка за наличие на продукти или суровини от или съдържащи свинско месо. Целта на тези рестрикции е да се ограничи възможността от заразяване по родните свинеферми.

Въпреки, че африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве мерките за защита се увеличават. Съвместно с Изпълнителната агенция по горите ветеринарни лекари ще обучават ловци за особеностите на болестта, действията, които е необходимо да бъдат предприети за контрол и ликвидиране на мъртви диви свине. Разработва се мобилно приложение, с което ловците ще могат да правят и изпращат снимки и координати на намерени мъртви животни. Така информацията ще достига своевременно до областните дирекции на БАБХ.

В село Воден, община Болярово, област Ямбол е потвърдено огнище на чума по дребните преживни животни, вследствие на което са предприети необходимите мерки за защита от разпространение на болестта.

За първи път тя се среща у нас и в Европейския съюз.

Води се разследване за откриване източникът на заразата, тъй като чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората, но се предава само при контакт с болни животни. Предприетите мерки за превенция с болестта са законоустановени те има и своята тежест. Ако се установи, че стопаните на заразените животни у нас са допуснали разпространение на болестта чрез контакт с други животни от Турция, то те ще понесат своите санкции. В такъв случай няма да получат компенсация за умъртвените стада.

Забранява се още придвижването на живи животни от Ямболско. Продуктите от дребни преживни животни ще се преработват и търгуват само на територията на областта, а вместо кръгъл печат, те ще носят маркировка във формата на диамант, която съответства на европейските изисквания.

 

Сродни публикации