Забранен е достъпът на външни лица в ДЛС "Искър" заради АЧС » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Забранен е достъпът на външни лица в ДЛС „Искър“ заради АЧС

Акценти

  • ЮЗДП призовава ловците и стопаните на домашни свине към стриктно спазване на мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза

Строг пропускателен режим е въведен в района на „Държавно ловно стопанство Искър”.

Там в база за интензивно стопанисване на дивеч беше регистриран първи случай на африканска чума при дива двиня.

С цел ограничаване разпространението на болестта, достъп имат само служители и автомобили на териториалното поделение на ЮЗДП. На тях се извършва задължителна дезинфекция. На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица.

Общо 200 броя е запасът на диви свине в „ДЛС Искър”, като досега изпълнението на годишния план за ползване е 56% или 115 животни. Продължава интензивният отстрел на животни като мярка за недопускане разпространението на заразата в други райони.

Служители на стопанството ежедневно извършват обходи за откриване на трупове на диви свине или такива с нетипично поведение. Претърсват се дълбоки дерета, калища, водни течения и др., които болни животни най-често посещават.

ЮЗДП призовава ловците и стопаните на домашни свине към стриктно спазване на мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

Особена рискова група са ловците, които отглеждат домашни прасета в задни дворове и ловците, работещи в свинеферми, които могат много лесно да пренесат заболяването от дивите към питомните свине и обратно.

 

За автора

Сродни публикации