Забрана на принудителното угояване на патици и гъски обсъжда украинският парламент » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Забрана на принудителното угояване на патици и гъски обсъжда украинският парламент

Акценти

  • България е на второ място в ЕС по производство на втлъстен черен дроб след Франция

Законопроект 2802 за изменение на Закона на Украйна „За защита на животните от жестокост“ е бил внесен от група депутати.

В него се предвижда забрана върху принудителното угояване на патици и гъски с цел производство на втлъстен черен дроб. Практиката се счита за жестоко отношение към животните и е позната у нас като „гушене“. Очаква се парламентът да гласува предложението между 16 и 19 юни, предават от сдружение КАЖИ.

Насилственото хранене на птиците е с цел втлъстяване и многократно увеличаване размера на черния дроб. За патиците той трябва да е достигнал тегло минимум 300 грама, а за гъските минимум 400 грама. Естественото им тегло е приблизително между 40 и 70 грама. Практиката причинява у птиците чернодробна стеатоза, съпътствана от силни болки и рязко влошаване качеството на живот. Вносителите на законопроекта я наричат една от най-жестоките и болезнени практики в индустриалното животновъдство. Така нареченият деликатесен продукт е с висока цена, която го прави достъпен за ограничен брой потребители.

Производството на фоа гра е забранено в повечето държави от Европейския съюз, включително Германия, Италия, Полша, Чехия, Холандия, Швеция, Финландия, както и Израел, Турция, Индия и други. Към момента само 5 страни от ЕС произвеждат фоа гра: Франция, Белгия, Унгария, Испания и България.

У нас произвеждаме 2 800 тона фоа гра ежегодно по данни от 2018 г. на Euro Foie Gras.

Украйна произвежда фоа гра основно за износ, наблюдавайки стабилен ръст на производството през последните години. Въпреки това, през август миналата година основният производител в страната обяви, че прекратява своята дейност. Това се случва след публикуването на кадри от неговата ферма, които предизвикват силни реакции сред украинската общественост. Те са били отразени и на международно ниво, включително от The Independent. На кадрите е видно, че производителят използва машинно масло, за да смаже тръби, насилствено вкарвани в шиите на гъските с цел принудително угояване.

 

За автора

Сродни публикации