Забраната на фермите за ценни кожи ще се гласува днес в земеделската комисия » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Забраната на фермите за ценни кожи ще се гласува днес в земеделската комисия

Акценти

  • Отвореното писмо от граждани и неправителствени организации с над 1600 подписа беше внесено в Народното събрание с искане да се ускори разглеждането и гласуването на законопроекта

Днес парламентарната комисия по земеделието и храните ще разгледа на първо четене внесения още през септември проект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

С него се предлага от началото на 2021-ва година да се забрани „отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“.

Заседанието е днес – 21.01.20 г. от 16 ч. в зала Запад, в сградата на Народното събрание на пл. „Народно събрание“.

Досега предложението е разгледано само в една от трите парламентарни комисии, на които беше разпределено първоначално. Това беше комисията по взаимодействие с неправителствените организации. Там редложението се прие почти единодушно, само с един глас въздържал се.

Комисията по земеделието и храните е посочена като водеща за този законопроект.

Днес ще стане ясно дали между депутатите в тази комисия, ще има такива, които да гласуват против забраната и с какви мотиви.

Напомняме, че над 10 становища са изпратени по законопроекта от различни компетентни институции и организации. По-голямата част от тях подкрепят законопроекта.

Сред тях са научните становища на най-компетентните научни институти по отношение на дивите животни, животинското поведение и биоразнообразието:

  • – Инсититутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН;
  • – Националният природонаучен музей при БАН;
  • – Биологическият факултет към Софийски университет.

Към тях се присъедини и становището на Българския ветеринарен съюз. В него се казва, че БВС и ветеринарните специалисти в Република България препоръчват да се въведе забрана за отглеждането на норки и други подобни диви животни във ферми за ценни кожи на територията на страната.

Вчера Отвореното писмо от граждани и неправителствени организации с над 1600 подписа (събрани само в рамките на 10 дни) беше внесено в Народното събрание с искане да се ускори разглеждането и гласуването на законопроекта, както в комисиите, така и в пленарната зала.

В писмото се посочва, че забавянето на забраната ще коства живота на стотици хиляди невинни същества. През януари се зачеват във фермите за кожи у нас, които ще страдат в тесни клетки и в ужасни условия през целия си живот и които през следващия ноември ще бъдат хвърлени в газови камери, само за да бъдат превърнати в нечий скъп аксесоар или яка.“

 

За автора

Сродни публикации