Жътвата в Добруджа стартира в края на юни - очакват се 40 % по-ниски добиви » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Жътвата в Добруджа стартира в края на юни – очакват се 40 % по-ниски добиви

Акценти

  • За разлика от чуждестранните сортове, родните са пригодени към местните условия с чести пролетни засушавания

Около 250 и 300 хиляди декара с пшеница в област Добрич са разорани.

Това съобщи по време на Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“.

Положението в каварненските села Било, Белгун, Септемврийци е много сериозно.

Според проф. д-р Киряков, добивите от пшеница тази година ще бъдат с над 30 % по-ниски в срвнение с миналата година. Средният добив от декар няма да надхвърли 400 килограма, на места ще бъде дори от 50 до 150 кг от декар.

Причината за тази тревожна картина е сушата, както и фактът, че производителите пренебрегват българските сортове и експериментират рисково. Имало посеви, при които само една трета от класовете са запазили зърното, а самите класове често са с малко озърняване.

„Българските сортове са създадени с данъците на нашите земеделци и това са техните сортове. Ако продължават да не харесват българската селекция, защото била нискодобивна и създавала проблеми, може да стигнем до там, че тя да изчезне изцяло“, алармира проф. Киряков. Той допълни, че за разлика от чуждестранните сортове, родните са пригодени към местните условия с чести пролетни засушавания.

Иван Киряков прогнозира, че жътвата тази година ще стартира по-рано от обикновено – в третата десетдневка на юни, тъй като с всеки изминал ден пшениците променят цвета си.

Доц. д-р Галина Михова коментира, че като цяло в страната есенниците са в много добро състояние. В Добруджа обаче проблемът е сериозен заради неадекватно изградена сортова структура и грешни технологични решения от страна на производителите.

Допуснаха се грешки в сеитбата – тя се извърши извън препоръчителните за региона срокове. Бяха вземани неадекватни решения, късно се реагираше. Недооценен беше ниският влагозапас, необосновано се вложиха големи количества азотни торове – и сушата си каза думата“, заяви доц. Михова.

В Деня на отворените врати Добруджанският земеделски институт представи 20 сорта пшеница, в т. ч. 5 сорта твърди пшеници, 8 сорта тритикале, 4 сорта фасул и 22 хибрида слънчоглед.

 

За автора

Сродни публикации