Животновъди са решени да изгонят големите хранителни вериги от България (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Животновъди са решени да изгонят големите хранителни вериги от България (ВИДЕО)

Акценти

  • Председателят на "Обединени български животновъди" се закани да изгонят големите хранителни вериги от България

Съюзът „Произведено в България“ и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепят изцяло идеята за повече български стоки в големите търговски вериги в страната.

„Това не е идея, която се е появила от вчера. Това са въпроси, обсъждани от години. Много от мерките се прилагат от години в други държави. Тези мерки не бива да се обвързват с кризата от пандемията. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои –  вечни“, каза Теодор Дечев от АИКБ.

„Ако един оператор да работи в една държава трябва да се съобразява с нейните нормативни документи и законодателство. Млечният бранш е единен и поздравява министър Танева за мъжката позиция“, допълни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млепопреработвателите.

Той описа животновъдният бранш като „болен, сложен на обдишване и който ще умре, ако не му се окаже необходимата помощ“.

„Сега е моментът да защитим нашите интереси. За съжaление казвам, вчера чухме отзивите на веригите, те са поставили условия ние да излезем на паркинга. Не! Ние българските производители всички, не само животновъдите, твърдо заявяваме, те ще излезнат от България!“, каза с патос председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

„От 10 години искаме обособени щандове за българско производство във веригите. Въпреки пандемията проблемът продължава да съществува. Крайно време е веригите да си обособят места за българска стока, но не да се продава в кашон или касетка, а всеки производител да излезе на пазара с логото си, за да знаят потребителите от кого да си купят. Това да продаваме продукцията си на паркингите е пълен абсурд. Имаме много добро производство и качествена стока. Големите вериги трябва да започнат да пазаруват от българските производители“, заяви Атанаска Бялова от Сдружението на оранжерийните производители.

Тя коментира още и цените на доматите покрай Великден.

„Цените тази година ще бъдат по-ниски, виждаме,че е спаднало потреблението. Въпреки това сме щастливи, че можем да продаваме“, допълни тя.

 

За автора

Сродни публикации