Животновъди поискаха по 1000 лв. компенсация за унищожено прасе и фураж » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Животновъди поискаха по 1000 лв. компенсация за унищожено прасе и фураж

Акценти

  • Собствениците на лични стопанства, които отглеждат домашни свине, ще получат по 300 лв

Премиерът Бойко Борисов им обеща финансова подкрепа, но при определени условия.

От 2 август до днес напрежението и протестите заради Африканската чума по свинете така и не намаляха. Вече четвърти ден продължава негодуванието на хората.

В петък, в Пазарджик около 200 протестиращи поискаха всеки частен животновъд да получи обезщетение от 1000 лв. Тези средства те пожелаха да им бъдат предоставени за унищожено прасе и фуража за него.

„Намираме исканата компенсация за реална. В Пазарджишко няма чума и ако ще бягаме пред вятъра, то нека крайното решение за унищожаване на свинете да бъде компенсирано, както трябва”, коментира кметът на село Хаджиево Андон Андонов.

Изготвена е и подписка с над 500 парафа на жители от пазарджишките села. Чрез нея хората се обявиха срещу решението на местната епизоотична комисия за принудително клане на нерегистрираните прасета.

Лидерът на БЗНС Димитър Петков също беше на протеста. Там той заяви, че все още не е видял заповед в устна или епистоларна форма за удължаване на срока за ликвидация на свинете в 20 километровата санитарна зона.

Заради негодуванието на хората премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещнаха с кметове на населени места в община Пазарджик. Тогава стана ясно, че собствениците на лични стопанства, които отглеждат домашни свине, ще получат по 300 лв. Парите ще бъдат предоставени за стопанствата без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. Средства в същия размер ще бъдат платени и на стопаните с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Целта е с тази помощ хората да извършат почистване и дезинфекция на стопанството.

 

Сродни публикации