Животновъди подадоха сигнал до прокуратурата заради "синия език" » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Животновъди подадоха сигнал до прокуратурата заради „синия език“

Животновъди подадоха сигнал до прокуратурата заради разпространението на болестта "син език", съобщи Бойко Синапов, председател на Асоциация на животновъдите в България.

Според него трябва да се разследва защо не са взети адекватни мерки след първоначалната поява на болестта, което е позволило тя да се разпространи в цялата страна. На практика в момента овцевъдството е съсипано, заяви  Синапов.

Днес разпространението на вирусното заболяване беше обсъдено на  Консултативния съвет по животновъдство в МЗХ. Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев е заявил, че  ситуацията в сектора  е драматична заради заразата, съобщи БТА.

"Пикът на заболяването намалява, но щетите остават. Ще трябва дълги години да се борим с последствията, е отбелязал Грудев. Според него в момента трябва да се загърбят конфликтите и да се помогне на животновъдите. Министърът ще настоява националните доплащания за животновъдите да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове.

От 30 юни, когато заболяването бе установено в хасковското с. Мандрица – на границата с Гърция, до днес вече са засегнати 241 населени места в 22 области.

Регистрирани са над 1200 умрели овце по данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заболяването се пренася бързо от комари и не е опасно за хората. Ваксина може да се приложи само след като спре разпространението на заразата и се изясни кои са засегнатите  територии на България. 

Вероятно до края на септември ще бъде обхваната територията на цялата страна, затова извършването на ваксинация е неизпълнимо, казват специалистите от БАБХ. Очаква се заразата да затихне с понижаване на температурите.

 

За автора

Сродни публикации