Животновъди отново искат опрощаване на кредити към ДФЗ » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Животновъди отново искат опрощаване на кредити към ДФЗ

Управителният съвет на Съюза на животновъдите насрочи за 16 юни национален протест пред сградата на Министерския съвет, за да изрази недоволството на бранша от безразличието на институциите към проблемите в сектора. Това съобщиха от организацията по повод липсата на адекватна реакция от страна на управляващите към недоволството, изразено от колегите им от Националната асоциация на животновъдите и земеделците "Струма 2012". От тази асоциация в петък организираха протест, при който за около 10 минути около 200 животновъди и земеделски производители блокираха първокласен път Е-79 край Дупница.

 


Исканията


Фермерите настояха да бъдат решени проблемите с плащанията на държавната помощ de minimis в сектора, чрез която малките стопанства могат да получат фиксирана субсидия. Те отново настояват да се започне процедура и разработване на механизъм за трансформирането на съществуващите кредити, сключени между ДФ "Земеделие" и животновъдите през 2008, 2009 и 2010 г., и те да бъдат отписани като дългове на животновъдите към държавния фонд.

Участниците в протестната акция посочиха, че действията им са знак на това, "че не ги чуват, не им плащат, не им обръщат внимание, а и даже ги лъжат", имайки предвид Министерството на земеделието и храните.

В началото на миналия месец отново имаше заплаха за протести от животновъдите заради неизпълнени обещания за субсидии и тогава се наложи ръководството на фонда да намери спешно допълнително 4 млн. лв. Фермерите бяха недоволни, че в края на април ръководството на фонд "Земеделие" е гласувало по-малка сума от обещаната им по националната схема за подпомагане.

 


Реакцията на земеделския министър


Изпълняваме стриктно, непрекъснато и ежедневно споразумението с животновъдните асоциации. Нещо повече, това се случва с активната тяхна подкрепа. Това заяви министърът на земеделието Димитър  Греков пред агенция "Фокус" от столицата на Узбекистан Ташкент, където е на посещение.

Според министъра само през последния месец 15 млн. лева са били отпуснати за подкрепа на сектор "Животновъдство". Той заяви, че няма да допусне с натиск да се решават лични проблеми. По думите му в случая не става въпрос за проблеми, които засягат всички животновъди.

"Няма да позволим това, което предишни години се е случвало – да се очертават реки, езера и планински върхове, за да може някой да получава допълнителни средства. В някои от исканията на протестиращите в момента, има точно такива желания. Няма да допуснем това!", обяви той.

 


Какво трябва да получат стопаните


В края на април управителният съвет на фонд "Земеделие" определи размера на плащанията за животновъдите по схемата de minimis. По 28 лв. за животно трябва да получат отглеждащите биволици и крави и по 4 лв. за овце майки и кози майки. Освен това условието е стопаните да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта, до края на годината. Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие не може да е повече от 15 хил. евро за три данъчни години (2012 – 2014 г.).

 

За автора

Сродни публикации