Животновъди не могат да продават агнета в Болярово » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Животновъди не могат да продават агнета в Болярово

Акценти

  • Продажба може да се направи едва след издадено становище за здравния статус на животното

Още са в сила и ограниченията за транспорт на животни в региона.

Заради опасността от разпространение на болестта чума по дребните преживни животни миналата година в община Болярово бяха наложени някои ограничения. Със заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) беше разпоредено унищожаването на цяло стадо, в което бяха констатирани положителни проби. Това така и не се случи. Стопаните на животните спряха ветеринарите и те не можаха да изпълнят задълженията си. Ограниченията останаха в сила, а именно това фермерите искат да се промени.

Животновъдите се оплакват, че имат много агнета и овце, но не могат да ги продават. За целта е необходимо да бъдат уведомени компетентните органи и лица. Едва след издаването на становище за здравния статус на животното може или не да се премине към продажба.

 

Това забавяне възпрепятства много голяма част от търговията, защото купувачите често не желаят да чакат. Те искат да вземат животните възможно най-скоро.

Стопаните са притеснени, че след празниците няма да успеят да продадат животните си.

Към момента продължават да важат ограниченията за транспортиране на животните в региона. Те ще останат в сила, докато съществува стадото с положителни проби за чума в Болярово.

 

Сродни публикации