Животновъдите виждат надежда в износ на изток » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Животновъдите виждат надежда в износ на изток

Разпокъсани стопанства, ниска продуктивност, затруднен достъп до кредитиране, битка със субсидирана продукция на чужди конкуренти. Това са основните проблеми, които според животновъдите спират развитието на сектора. През последните години в него се появи лъч надежда, след като различни държави от Близкия и Средния изток започнаха да обявяват интерес към българската продукция.

Макар на този етап да няма реализиран все още мащабен проект, българско-катарски холдинг започна съвсем скоро износ на агнешко месо от България. Продължават и преговорите на правителствено ниво, започнали още преди три години и забавили се заради българската администрация. Същевременно има сигнали за интерес към българската продукция от Китай и други азиатски държави, но конкретни сделки за момента също няма.

 

Поглед навън

Допреди няколко години основният износ на българско месо беше към Гърция и Италия, но заради икономическите проблеми и в двете страни сделките намаляха. През пролетните месеци българските фирми успяват да изнасят ограничени количества за Турция, но доставките на този пазар са трудни заради несигурното търсене и заради периодичните затруднения за реализация на сделките, като например изисквания на ветеринарните власти. Въпреки това сдруженията на животновъдите казват, че предлаганите от турските търговци цени са средно 10 до 15% по-високи от местните, заради което и надеждите са този износ да се засили.

 

Частен проект с Катар

Още през 2010 г. Катар обяви, че проявява интерес към българското агнешко месо, като две години по-късно гарантира и сериозността на намеренията си с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Докато българската администрация предложи вариант за износ, срокът на депозита изтече. Същевременно две фирми – българска и катарска, решиха да започнат свой проект. В края на миналата година беше създадено съвместното дружество „България – Катар селскостопанска компания“, в което си партнират „Катар мениджмънт ейджънси“ и смолянската „Тексима трейдинг“, 100% собственост на Янко Пашов. Новото дружество вече е започнало да изкупува агнета в страната, като идеята е износът да бъде не само за Катар, но и за Китай и Южна Корея.

 

Развръзка по държавните преговори през пролетта

Въпреки че България не успя да предложи в срок схема за износа на агнешко месо в Катар, от агроминистерството твърдят, че преговорите продължават. Идеята е да бъдат предоставяни безлихвени кредити на животновъдите от катарска страна, с които те да започнат да поддържат стадата с агнета от определени породи. Целта е с фермерите да бъдат сключвани договори за конкретния брой животни, както и за срока, в който трябва да бъдат предадени. Изкупуването на продукцията и износът пък ще се реализират от държавно дружество, което ще бъде регистрирано само ако Катар одобри предложения план. В момента българската концепция е изпратена за одобрение на катарския държавен фонд „Хасан фууд“, който трябва да даде отговор. Очакванията на агроведомството са той да бъде получен до пролетта, като евентуално тогава ще се пристъпи и към подписване на споразумение. Катар има интерес за внос на между 100 и 200 хил. агнета от България годишно.

В момента агроминистерството работи и по проект за доставки на месо във Франция, като на този етап не е ясно дали и кога могат да се реализират.

 

Сродни публикации