Жените месят обредни хлябове, наричани „конче“ или „копито“ » Съвети в земеделието

февруари 03, 2023

Жените месят обредни хлябове, наричани „конче“ или „копито“

Акценти

  • На днешния празник на много места се провеждат надбягвания (кушии) с коне

Днес имен ден празнуват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка

Тодоровден се празнува в съботата от първата седмица на Великия пост. Празникът е посветен на Св. Теодор Тирон.

Според народните вярвания светецът събличал своите девет кожуха, яхвал бял кон и отивал при Бога да измоли идването на лятото.

На днешния празник на много места се провеждат надбягвания (кушии) с коне. Затова той е наричан още и Конски Великден. Победителят в кушиите получава за награда венец за коня си, а в дома си посреща гости за празнично хоро.

На празника жените месят и раздават обредни питки и хлябове. Те ги наричат „конче“ или „копито“. Като декорация върху тях се поставят фигурки направени от тесто. Хлябът се раздава на роднини и съседи, за да са здрави конете.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии с името Тодор. То означава „Божи дар“. Любопитен е фактът, че народният празник Тодоровден не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии.

Според друг обичай на Тодоровден да се раздава варена царевица. Това се свързва с почитането на паметта на св. Теодор Тирон. Според житието му близо 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник решил да се подиграе на християните. Той бил добре запознат с традициите им и знаел, че през първата седмица на Великия пост той е най-строг. Императорът заповядал да поръсят с животинска кръв всички храни, които се продавали на пазара в града. Тогава св. Тодор се явил на архиепископа и го предупредил за стореното от Юлиан. Св. Тодор заръчал на тези, които нямат храна у дома, да си приготвят варена пшеница с мед. Цяла седмица християните консумирали само това. В знак на благодарност св. Теодор Тирон църквата запазила обичая и досег.

 

Сродни публикации