Жена отива на съд за евроизмама с къща за гости в Батак » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Жена отива на съд за евроизмама с къща за гости в Батак

Акценти

  • Къщата за гости се използвала за лични нужди на М.Я.

Дават на съд управителка на фирма, получила неправомерно над 370 000 лева от еврофондове за изграждане на къща за гости в Батак.

58-годишната М.Я. е обвинена за това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г. в Пазарджик и Пловдив, в качеството й на управител на търговско дружество, е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“. Вследствие на това е получила неправомерно 371 520, 84 лева.

Управляваното от обвиняемата дружество е кандидатствало по ПРСР за изграждане на къща за гости в имот в Батак.

Сключен е договор с ДФ „Земеделие“ за изграждане на къщата със собствени средства. По договор след привеждането й в експлоатация от ДФ „Земеделие“ трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв.

Срещу това дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да работи по предназначение. Трябвало да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители. Обвиняемата не започнала туристическа дейност. Не назначила персонал, а къщата за гости се използвала за лични нужди на М.Я.

Спрямо обвиняемата е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за това деяние е от две до осем години „лишаване от свобода“.

 

За автора

Сродни публикации