Жегите в Европа може да повлияят на реколтата и догодина » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Жегите в Европа може да повлияят на реколтата и догодина

Акценти

  • Според месечните прогнози добивите от царевица в ЕС през 2018 г. ще са 7,49 т/ха

Отново промениха прогнозите за добивите

Изключително неблагоприятно в дългосрочен план ще се окаже засушаването обхванало Европа през това лято. Метеорологичните условия се промениха към по-добро през изминалия месец, но това не оказа съществено влияние върху земеделската продукция. Според службата за мониторинг на растителните култури на ЕС добивите от царевица и захарно цвекло през 2018 г. ще са още по-малко спрямо по-рано прогнозираните. Специалистите се упасяват, че дългата суша и високите температури в Северна Европа ще повлияят пагубно на рапицата и ще й попречат да покълне догодина.

Според месечните прогнози добивите от царевица в ЕС през 2018 г. ще са 7,49 т/ха. Захарното цвекло пък може да достигне до 73,3 т/ха. Подобрението на времето от средата на август насам не е било достатъчно. Не беше възможно да се избегне корекцията в очакваните количества продукция.

Тепърва предстои да стане ясно дали предварителните прогнози и оценки ще се окажат точни, защото сега стартира реколтирането на царевицата и захарното цвекло.

Добро се запазва състоянието на царевицата и слънчогледа в южните части на Европа. Обилните дъждове преди сушата през август са били достатъчно напоителни, за да се намалят щетите по културите.

 

Сродни публикации