Жандармерията обгради черешите » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Жандармерията обгради черешите

Полиция и жандармерия ще бъдат използвани за охрана на черешовите масиви около Кюстендил и Пловдив, съобщиха от МВР. Акцията започна в понеделник – когато беше и стартът на прибирането на ранните череши, и ще продължи до 20 юли.

Преди началото на кампанията по прибирането на черешите областните ченгета са били инструктирани от началниците си как ще протече операцията по опазването.

Масивите ще бъдат охранявани съвместно от полицаи, служители от „Специализирани полицейски сили”, Гранична полиция, както и от пожарната и от общинската охрана по места.

Наетите безработни по линия на програма „Сигурност” също ще участват в охраната.

Маршрутите за патрулите са съгласувани с местните власти. Поетапно до 20 юли ще се увеличават екипите в районите, където тече най-силно прибиране на реколтата. Те ще се движат около насажденията, пунктовете за изкупуване и пунктовете за наемане на работна ръка.

Подобни действия на полицията се предприемат вече от няколко години, след като през 2009 г. група роми убиха пазач на череши в разгара на кампанията в село Шишковци.

Трима пазачи бяха нападнати, единият почина, а другите двама бяха в тежко състояние със счупени крака. Впоследствие ченгетата задържаха 9 души за убийството, които бяха осъдени и пратени в затвора.

 

За автора

Сродни публикации