Ечемик » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Ечемик

Акценти

  • При ечемика най-често се налага да се извежда борба срещу житния бегач, обикновената полевка, житната пиявица, стъблената и миниращата муха

В света ечемикът по заети площи се нарежда след пшеницата, царевицата и ориза, а в страните на Източното полукълбо, заема мястото на основна зърнено-фуражна култура. Особено добре е изразено предимството му в районите с подчертано лятно засушаване, където зимните форми ечемик конкурират основните зърнено-житни култури.

Ечемичното зърно се използва главно за фураж на животните, като 100 кг от него се равняват на 120 кръмни единици. За 1 кг прираст са необходими 4,0-4,5 кг ечемик срещу 6,0-7,0 кг за пшеницата. При хранене на животни със зърно от ечемик в месото се натрупват по-малко тлъстини, отколкото при храненето им с царевично зърно. Двуредните форми ечемик, в които съдържанието на протеин е по-ниско (средно 11-12%), а скорбялата е повече, са подходящи за производство на малц и пиво. Третото, макар и не така добре изразено направление за използване на ечемичното зърно е като храна за човека. Тук определено предимство имат голозърнестите форми ечемик.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации