Ето какво правят с месото в магазините, за да изглежда прясно и апетитно » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Ето какво правят с месото в магазините, за да изглежда прясно и апетитно

Акценти

  • Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост

Работници в столичен хипермаркет признаха, че шефовете им ги принуждават да накисват месото във вода и да го перат преди да го нарежат и поставят под витрините за продажба.

Идеята е то да изглежда свежо, розово и апетитно, все едно животното е заклано и разфасовано преди часове.

В същото време в над 90 на сто от магазините предлаганото месо, преди да се превърне в прясно, дълго е лежало вкочанено в лед.

Двама студенти, работили в известен хипермаркет разказаха, как „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара. Разкритията им направо смразяват кръвта. Според тях потребителите дори не подозират какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал.

После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени, разказват служители. Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива с билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.

От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва.

Затова единственият начин да сте сигурни, че ядете прясно месо, е наличието на кръв.

В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.

Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.

Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват жестоки процедури. За да бъде митото върху тях по-малко, то се изсушава в специални машини. А когато бъде внесено минава нова обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни.

Съветът на служители в хипермаркетите е да се купува само българско телешко месо и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да се залага на кварталната месарница.

 

За автора

Сродни публикации