ЕС и САЩ се опитват да се надцакват с по-високи мита » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

ЕС и САЩ се опитват да се надцакват с по-високи мита

Акценти

  • Голяма е вероятността американските вносители да пострадат от по-високите европейски мита

Трактори, вино, сирена и още куп стоки ще бъдат обмитявани допълнително.

Голяма е вероятността американските вносители да пострадат от по-високите европейски мита. Въвеждането им се очаква да бъде ответната мярка на ЕС срещу незаконни държавни субсидии за производителя на самолети Boeing.

Смята се, че тези мерки да окажат влияние върху вноса на стоки на стойност 20 млрд. евро. Публикуван е списък за обсъждане, в които са посочени какви ще бъдат стоките. В него попадат трактори, самолети, замразена риба, цитрусови сокове, кетчуп, вино и др.

Предвидено е до края на месец май да се събират мнения на страните, които са засегнати. Това се случва след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да вредят на Airbus.

Вече 14 години продължава търговския спор между ЕС и САЩ пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing. Взаимните обвинения, че те са незаконни не спират.

Списъкът ще бъде приет след оценката на СТО за причинените вреди. Въз основа на правилата на организацията ощетената страна има право да въведе мерки с цел компенсиране на загубите си в размера на щетата. Искането обаче трябва да получи одобрение от СТО.

Нередности в субсидиите за Airbus бяха открити и миналата година. Списък с европейски стоки беше публикуван от Вашингтон в началото на април. Предвидено е при вноса им в САЩ те да бъдат допълнително обмитявани. Стойността им е 11 млрд. долара. В американския списък има разнородни стоки, от самолети, до вино и сирена.

Очаква се през юни или юли да излезе окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus. Отсъждането на дължимите компенсации няма да се случи преди следващата пролет.

 

Сродни публикации