ЕС дава допълнителна помощ за пострадали от руското ембарго » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

ЕС дава допълнителна помощ за пострадали от руското ембарго

Европейският съюз изготвя нови мерки за подпомагане на производителите на хранителни продукти, засегнати от руските контрасанкции. Подробностите ще станат известни в следващите дни, а официално мерките ще влязат в сила следващата седмица, съобщи Европейската комисия.
Новите мерки са в допълнение към предишната програма за помощ. Те ще се основават на анализ на структурата и обемите на износа на плодове и зеленчуци за септември – декември 2013 г. и според информацията ще се определи къде точно да бъдат насочени помощите.
Целта е да се стабилизират цените, като плащат на производителите да отклонят част от излишъка на пазара чрез мерки, като например даване на храна в училищата и други институции или въобще да не я произвеждат. Съюзът на европейските фермери Copa-Cogeca заяви, че допълнителната помощ е "стъпка в правилната посока, тъй като е по-целенасочена" и че допълнителните средства са от решаващо значение.
След наложените през август от Русия забрани комисията обяви 125 млн. евро помощи, с които да се избегне заливането на пазара с внезапно появил се излишък. Програмата обаче бе временно замразена, след като само поляците засипаха Брюксел с искания за обезщетяване за продукция, която по обем е повече от целия аграрен износ на ЕС за Русия през 2013 г.
Пострадалите от руското ембарго в България ще получат обезщетения както за необрана, така и за изтеглена от пазара продукция, информира фонд "Земеделие". Производителите, подали заявление за компенсации и получили потвърждение от министерството на земеделието, сега трябва да подадат ново искане – за прилагане на мерките "изтегляне от пазара" и "небране".
При попълване на искането за прилагане на "изтегляне от пазара" се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описват се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията.
Плодовете и зеленчуците по тази мярка могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни.
При мярката "небране" е нужно да се запише датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето. Важно е датата, която се вписва за изпълнение на дейностите по двете мерки, да бъде до 15 октомври 2014 г.
Техническият инспекторат на фонд "Земеделие" ще проверява на място на записаните в документите дати. След проверките фермерите ще могат да подават заявки за плащане. Сроковете за тях ще бъдат определени допълнително, но не по-късно от 15 октомври 2014 г.
Общият бюджет по досегашните мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави – членки на Европейския съюз, включва и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. 
Турските износители на храни искат Москва да намали вносните мита за тях, за да се възползват пълноценно от разместването при доставчиците за Русия, предизвикано от ембаргото за западни продукти. Зекария Мете, председател на турската асоциация на износителите на плодове и зеленчуци, обяснява, че не искат специален митнически статут, а само изравняване на митата за Турция с тези за ЕС, цитира думите му ИТАР-ТАСС във вторник. Мете припомня, че страната му не подкрепя санкциите на Запада срещу Русия, но внася на мита, двойно по-високи от тези за ЕС. Той изчислява, че ако има изравняване в ставките, турският хранителен внос в Русия може да скочи от $1.2 млрд. през 2013 г. на $3 млрд. през 2015 г. Удвояване на износа за руснаците до $80 млн. предвижда и сдружението на сладкарите в Турция.
Ефектът от руското ембарго се усеща вече и в Израел, където се оплакаха, че заради заливането на европейския пазар с нереализирана в Русия продукция страдат израелските фермери, чиято стока се търси по-малко в ЕС.

 

За автора

Сродни публикации