ЕС вече изяде годишните си рибни запаси » Съвети в земеделието

април 13, 2024

ЕС вече изяде годишните си рибни запаси

Акценти

  • Всеки европеец консумира средно около 22,7 кг риба и морски продукти всяка година

До края на годината европейците ще трябва да разчитат на вносна риба и морски продукти.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) състоянието на рибните запаси в Световния океан е много лошо. Свръхуловът и увеличената консумация на риба драстично понижават запасите. Лошото в тази ситуация е, че все повече хора повишават потреблението на риба и морски продукти, което с растящия брой на населението по света очертава негативна тенденция за идните години.

До 9 юли 2019 г. ЕС успя да изконсумира годишните си рибни ресурси и до края на 2019 г. ще трябва да разчита само на внос, за да задоволи нуждите си.

Данните на FAO сочат, че промяната в потребителските предпочитания правят европейците от рибните запаси. С всяка година расте консумацията на морски продукти и риба, а реално рибните ферми и запасите, с които разполага ЕС не са достатъчни, за да задоволят търсенето. По тази причина расте и вносът на такава продукция в Европа. Само през 2017 г. търговията с риба е достигнала нива от 152 млрд. долара.

В Европа най-големият консуматор на риба на глава от населението е Португалия – 55,3 кг. На второ място се нарежда Испания – 46,2 кг, следвана от Литва – 44,7 кг. На четвърто място е Франция с 34,4 кг и на пето – Швеция с 33,2 кг. Само тези 5 страни формират близо 1/3 от потреблението на риба в ЕС. Данните сочат, че всеки европеец консумира средно около 22,7 кг риба и морски продукти всяка година. Интересното е, че според тази статистика страната ни се нарежда на предпоследно място. Въпреки това у нас рибните запаси са били изчерпани още на 1 юни тази година.

Все още има някои държави, които съумяват да задоволят годишните си нужди без да надвишават предвиденото потребление. Такива са Хърватия, Холандия и Ирландия. За разлика от тях в Австрия още на 17 януари са изконсумирали годишните рибни запаси. В Словения това се е случило на 15 февруари, а в Словакия – на 18 февруари.

Само до преди три години Европа е успявала да задоволи потребителските нужди чрез рибата от домашните води.

 

Сродни публикации