Есенно производство на спанак » Съвети в земеделието

Есенно производство на спанак

За да се получи продукция от спанак през октомври и ноември, сеитбата се извършва през втората половина на август до около 15 септември.

За по-ранна пролетна продукция спанакът се засява през първата половина на октомври, а в по-топлите райони на страната и до към 20 октомври. Презимуващият спанак трябва да е образувал 3-4 листа преди по-трайното и силно застудяване на времето, за да не пострада от зимните студове

Умерените температури (15-20°С) са благоприятни температури за развитието на спанака Той е студоустойчиво растение. Във фаза розетка с 3-4 листа издържа продължително време без повреди понижаване на температурата до -8 -10° С. При снежна покривка посевът издържа без повреди и до -20° С. Неблагоприятни за зимуването на спанака са сухите и оголени почви и ветровете.

При температура над 25° С и при по-дълъг ден веднага започва образуването на цветоносни стъбла, т. нар. стрелукуване. което силно намалява добива от спанак и влошава качеството на продукцията. Това са основните причини производството му да се извършва през есента и рано напролет, както и спанакът да не успява при по-късни пролетни посеви.

Най-ранният есенен спанак – при сеитба през втората половина на август – началото на септември, обикновено се засява на площите освободени от ранни картофи, дини, пъпеши, лук. Октомврийските посеви за ранно пролетно производство се сеят след късни краставици, зелен фасул, пипер домати и др.

За нашите климатични условия са подходящи студоустойчивите сортове с бърз темп на растеж както през есента, така и в ранна пролет и с късно стрелкуване. В практиката са се наложили сортовете Матадор 15/29, Матадор, Едър зимен, Хемус и др. Отлични сортове спанак предлагат фирмите Синджента България ЕООД, „Бонеро“ и др.

Спанакът е влаголюбиво растение и се развива добре на богати и структурни почви. Тези изисквания се обуславят от слабо развитата му коренова система и бързият му растеж. В миналото градинарите са го използвали като показател за годността и запасеността на почвите с хранителни вещества. Там където спанакът се развива добре, почвите са добре запасени и върху тях могат успешно да се отглеждат и други зеленчукови култури.

Ако предшественикът (б.р. – най-често растения от сем. Картофови и Тиковови) е бил торен с оборски и минерални торове, при есенното си засяване, спанакът не се нуждае от допълнително торене Ако обаче предшественикът не е бил торен с органични торове, мястото се тори с 3-4 тона/дка добре угнил оборски тор или компост. Препоръчва се внасянето на 30-40 кг суперфосфат и 10-20 кг калиев тор на декар Тези торове се внасят с основната обработка на площта, след прибирането на предшественика. Непосредствено преди сеитбата, с предсеитбената подготовка на почвата се внася по 20-25 кг амониева селитра на декар. Разбира се, тези количества се съобразяват и с естественото плодородие на почвата. За пролетна култура, със засяване през октомври, се препоръчват: 20 кг суперфосфат, 20 кг калиев сулфат и 10 кг амониева селитра на декар, внесени при подготовката на почвата преди сеитбата.

За най-ранните посеви (от средата на август до средата на септември) се извършва лятна дълбока оран на дълбочина 18-20 см, след предварително много добро овлажняване. Мястото се подравнява и се почиства добре от всякакви растителни остатъци.

Сеитбата е разпръсната (при ръчно засяване) или редова със сеялка на разстояние 15 см между редовете и сеитбена норма – 2,0-2,5 кг на декар; дълбочина на сеитба – 2,5 см. Може да се извърши и лехово-браздова сеитба с по 5-6 реда в лехата. В по-малки градински участъци е добре сеитбата да се направи на фитарии, с оглед евентуална поливка. Ако почвата е суха, преди засяването се полива предварително. Когато сеитбата е разпръсната и е на малки площи, семената се заравят чрез плитко накопаване с мотика. Ако семената са изсяти ръчно а браздички, зариват се с гребло. Най-често при ранното засяване на спанака (август-септември) е възможно да се получи нередовен посев. Причините са – недобра подготовка на почвата и почвено засушаване.

При благоприятни условия семената на спанака поникват след 4-7 дни. Когато се образуват 2-4 същински листа, при възможност, почвата в редовия посев се разрохква. Растенията се подхранват с 10-15 кг амониева селитра на декар, ако този азотен тор не е бил внесен с предсеитбената подготовка на почвата. С азотното торене на спанака трябва много да се внимава, защото прекаленото подхранване стимулира растежа и посевът бързо стрелкува. Освен това спанакът има склонност към натрупване на нитрати, което влошава хранителните му качества.

Спанакът е готов за прибиране 30-35 дни след поникване на семената. Продукцията от летния посев, засят в края на август-началото на септември, се прибира през октомври и началото на ноември. Растенията се подрязват с нож под най-долните листа на розетката, почистват се от жълтите листа; ако са кални се измиват и се оставят в кафези, за да се отцеди водата. Сухият спанак за кратко време може да се пренася и в найлонови чували, но без да се натъпкват. Спанакът, особено влажният, бързо загнива и става негоден за консумация. При есенното производство на спанак се получават 800 кг до 1 тон среден добив от декар. 

 

Свързани новини