Есенно производство на спанак » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Есенно производство на спанак

За да се получи продукция от спанак през октомври и ноември, сеитбата се извършва през втората половина на август до около 15 септември.

За по-ранна пролетна продукция спанакът се засява през първата половина на октомври, а в по-топлите райони на страната и до към 20 октомври. Презимуващият спанак трябва да е образувал 3-4 листа преди по-трайното и силно застудяване на времето, за да не пострада от зимните студове

Умерените температури (15-20°С) са благоприятни температури за развитието на спанака Той е студоустойчиво растение. Във фаза розетка с 3-4 листа издържа продължително време без повреди понижаване на температурата до -8 -10° С. При снежна покривка посевът издържа без повреди и до -20° С. Неблагоприятни за зимуването на спанака са сухите и оголени почви и ветровете.

При температура над 25° С и при по-дълъг ден веднага започва образуването на цветоносни стъбла, т. нар. стрелукуване. което силно намалява добива от спанак и влошава качеството на продукцията. Това са основните причини производството му да се извършва през есента и рано напролет, както и спанакът да не успява при по-късни пролетни посеви.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации