Емил Димитров - Ревизоро заема поста на Нено Димов? » Съвети в земеделието

октомври 06, 2022

Емил Димитров – Ревизоро заема поста на Нено Димов?

Акценти

  • До няколко дни правителството ще излезе с решение по проблема с водната криза в Перник

Настоящият депутат Емил Димитров – Ревизоро ще е новият министър на околната среда и водите.

Той ще замести арестувания и отстранен от поста Нено Димов, който беше от квотата на ВМРО. Това стана ясно от продължилия близо два часа коалиционен съвет на управляващите.

Очаква се поредната рокада в кабинета „Борисов 3“ да бъде одобрена от депутатите в сряда или четвъртък.

„Изборът ми да поема поста на министър на МОСВ е провокиран под угрозата да не падне правителството“. Това коментира Емил Димитров – Ревизоро, който беше номиниран за поста от Коалиционния съвет тази сутрин.

Димитров направи уточнението, че към момента не бива да се искат от нови мерки, защото все още кандидатурата му не е гласувана от Народното събрание. Едно, обаче, е сигурно: че трябва да се търси баланс между интересите на перничани, и тези на бизнеса, защото „ако днес ревем за вода, утре ще протестираме за работа“.

Мнението на Димитров е, че фирми като „Стомана“ – Перник трябва да си изградят собствени водоизточници. По време заседанието на Комисията за борба със сивата икономика, на която Димитров е председател, присъства и икономическият министър Емил Караниколов. Той разкри, че до няколко дни правителството ще излезе с решение по проблема с водната криза в Перник. Министърът е в постоянен контакт със „Стомана индъстри“, откъдето са го уверили, че към момента нямат нужда от вода от язовир „Студена“.

„Основната му задача ще бъде да се заеме с тотални проверки на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение“. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов на брифинг след Коалиционния съвет.

Кандидатурата на Димитров бе издигната от ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Той e родом от град Перник, юрист и бивш шеф на Агенция „Митници“ по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента е депутат от гражданската квота на ВМРО. Председател е на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата.

Досегашният министър Нено Димов подаде оставка, след като беше задържан заради водната криза в Перник.

„Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са допускани години назад. Защото той, като министър, утвърждава графиците, които ВиК дружествата му подават. А те не са подчинени на Министерството на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 12 млн. куб. м на година“, допълни още Каракачанов.

Снимка: 24 часа

 

За автора

Сродни публикации