Елица Мънкова, отглеждаща щрауси: Счупен крак на животно е равно на смърт » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Елица Мънкова, отглеждаща щрауси: Счупен крак на животно е равно на смърт

Акценти

  • Кожата на щраусите се използва практично като терморегулатор

Ферма за щрауси в подножието на Национален Парк „Централен Балкан“ отглежда към момента 12 животни.

Климатът и условията в село Скобелево са подходящи за отглеждане на щрауси и екзотични растения.

„Взимаме ги в полова зрялост от други ферми, които пък са ги развъждали за добив на месо. Не отглеждаме малки, защото изискват специални условия – имунната им система е много крехка, изискват специални препарати и не след дълго се отделят от възрастните“, това каза за „Съвети в земеделието“ Елица Мънкова, която се грижи за екзотичните птици.

Кожата на щраусите се използва в модната индустрия. Италиански луксозни автомобили я използват, тъй като тя се износва много трудно, изключително здрава е и е най-добрата кожа като терморегулатор. Подходяща е още и за водолазни костюми.

„Щраусите обичат много бляскави и лъскави неща. Има легенди, че номадни племена, движещи се из Афика, са имали кервани със щрауси. Те могат да носят товари и да бъдат яздени. Бляскавите неща директно ги поглъщат“, сподели още Елица.

Структурата на окото на щрауса е идентично с това на човека. Използват се очите им като аналог на човешките в медицината, ако трябва да се правят опити в оптиката.

Костите на щрауса са приложими в мебелната индустрия като аналог на слоновата кост.

Щраусите са единствените птици, които танцуват по време на чифтосването. Особено рано сутрин, няколко птици в група започват след едва доловим знак и започват да танцуват в кръг на пръсти с разтворени криле. Много скоро към танца се присъединява спонтанно цялата група.

„Храним ги с гранулирани фуражни смеси, специално за щрауси. Растителноядни са, но не са изцяло вегетарианци. Ако в саваните не могат да си намерят растителност, се хранят с малки насекоми, гущери,скорпиони. Най-често ядат семена, корени, цветовете на различни пауловни дървета. Даваме им и краставици, тиквички“, каза още пред „Съвети в земеделието“ Елица Мънкова.

При възрастните най-честият проблем е счупването на крак.

„Счупят ли крайник, почти е невъзможно той да се възстанови. Костите им са кухи. Дори да се навехне, възпалява се и това е равнозначно на смърт. Имали сме такива случаи“, допълни Елица.

Снимки: „Съвети в земеделието“

 

За автора

Сродни публикации