Елица Мънкова, отглеждаща щрауси: В България няма подходяща техника и хора, които да се занимават със тази специфична работа » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Елица Мънкова, отглеждаща щрауси: В България няма подходяща техника и хора, които да се занимават със тази специфична работа

Акценти

  • Женските ферми са по-леки,а мъжките нарастват много бързо на ръст и тегло

„Има недостиг на хора, които да обработват кожи от щраус. Работата е специфична, подходяща техника също няма“.

Това каза за „Съвети в земеделието“ Елица Мънкова, която отглежда животните във ферма в подножието на Национален парк „Централен Балкан“.

Там в момента се отглеждат 12 животни.

„Две семейства се грижим за тях. Най-смелите влизат да вземат яйцата, но предварително се затварят мъжките. Те възприемат навлизането в територията им като заплаха –  и за тях, и за харема им от женски. Териториални същества са и живеят на такъв принцип. Могат да изминават стотици километри. Назад във времето са обитавали почти цялата планета, както и нашите земи“, разказа още Елица.

Малките се излюпват не повече от килограм. До година и половина достигат почти 100 кг. Женските са по-леки,а мъжките нарастват много бързо на ръст и тегло.

„Родственици са на динозаврите. Те почти не боледуват. Интересно е, че една женска от харема на мъжкия мъти яйцата на всички. Не всяка женска  може да разпознава своите яйца. Най-силната така наглася останалите, че нейните да бъдат по средата и да имат най-голям шанс да се излюпят“, каза още фермерката.

Климатичните условия не играят особен фактор за животните. През зимата в ранните часове щраусите стоят навън, а ако е заледено и има буря стопаните им ги прибират за тяхна безопасност. Зрелите щрауси издържат и на много топло, и на много студено.

„От яйцата на щраусите правим крем карамел. От пролетта до есента женските снасят между 1 и 3 яйца седмично (50-100 яйца от женска)“, допълни още Елица Мънкова.

Основните фактори, които влияят за броя на яйцата са стресът и възрастта на щрауската. Тя започват да снася, когато навлезе в полова зрялост (между 2-рата и 4-тата година).

„Най-старите щрауси са около 18-годишни. Те са взети от малки и са израснали тук, но са пренесени от Южна Африка. Всички останали са взети от други ферми в  България“, завърши младата фермерка.

 

 

За автора

Сродни публикации