"Елана агрокредит" получи 5 млн. евро заем от ЕБВР » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

„Елана агрокредит“ получи 5 млн. евро заем от ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие подпомогна с 5 млн. евро бизнеса на първото дружество за финансов лизинг при покупка на земеделска земя и оборудване в страната – "Елана агрокредит". Заемът идва в момент, в който компанията е инвестирала почти 5.2 млн. лв., равняващи се на собствения й капитал. Очакванията са средствата от банковия кредит да бъдат вложени в земя през следващите 3-4 месеца. За да си осигури допълнителен ресурс в най-активния сезон за сделки, който настъпва след прибирането на реколтата, "Елана агрокредит" се подготвя да осъществи и вторично предлагане на акции на Българската фондова борса. През миналата година тя направи успешно IPO, което даде основание на пазарни анализатори да прогнозират, че борсата отново е готова да финансира проекти на перспективни компании.

 

 

Очаквана подкрепа


Кредитът от ЕБВР не е изненада за инвеститорите, тъй като още преди появата си на борсата "Елана агрокредит" бе обявила намерение да привлече значителен финансов ресурс. Целите на осъщественото през октомври първично публично предлагане бяха за набиране на 15 млн. лв., от които бяха получени около една трета. Още тогава основателят на дружеството Камен Колчев подготви пазара, че ще има и вторично публично предлагане, чиято цел ще бъде набирането на ресурс за инвестиции.

За малко повече от една година дружеството инвестира почти целия си капитал, като последните данни към април показват сключени 138 сделки за покупка на 5500 дка земя. Най-много са придобитите имоти във Велико Търново, Варна, Ямбол, Хасково, Разград, Монтана. Според данните от годишния отчет досега не имало необходимост от предприемането на действия по продажба на имоти на некоректни платци.

Основателят на "Елана агрокредит" Камен Колчев прогнозира, че до есента на 2014 г. дружеството ще е финансирало покупките чрез финансов лизинг на над 15 хил. дка земеделска земя. "В зависимост от успеха на планираното увеличение на капитала на компанията е възможно до края на годината да финансираме покупките на земи от земеделски стопани на още между 8-10 хил. дка", добави още Колчев. Според него пазарът на земя продължава да бъде доминиран от земеделските производители, които са активни и на вторичния пазар. "Що се отнася до цената на земята, тенденцията е за устойчив дългосрочен ръст, но с доста по-умерен темп от предходните няколко години. Интересът към земята не спада въпреки по-ниската доходност от последната стопанска година. В много от регионите на страната поради ограниченото предлагане по-ниската доходност не доведе до спад на цените. Напротив – в момента наблюдаваме известен ръст в цената на земята в рамките на 5 до 10% средно за страната, който очакваме да продължи и през следващите години", анализира Колчев.

Проектът му на борсата получи подкрепа от страна на пенсионни фондове, които купиха големи пакети от компанията. Така в края на декември най-големите акционери в нея са "Химакс фарма" с 9.77% от капитала, Ем Ви Еф със 7.82%, ЗУПФ "Алианц" с 6.84%, фондове на "Доверие" и ДСК. Причината, поради която акциите на "Елана агрокредит" привлякоха интереса им, бе нискорисковият профил на осъществяваната от дружеството дейност, която има конкуренция в лицето на банковите продукти. Според Камен Колчев доходността за акционерите през първата година от работата на дружеството може да надхвърли 8%.

 


ЕБВР прогнозира инвестиции в земеделието


Подкрепяйки бизнеса на "Елана агрокредит", от ЕБВР считат, че подпомагат българското земеделие, става ясно от прессъобщение на финасовата институция по повод на осъщественото партньорство. Според нея фактът, че едва 23% от земята е собственост на фермерите, които я обработват, е пречка пред инвестициите в сектора, което от своя страна бави модернизацията в земеделието и не помага за наваксването на изоставането на селските райони. "Предоставянето на повече възможности за земеделските производители да закупят земята, която обработват, и да развиват бизнеса си ще подпомогне преодоляването на фрагментираността на пазара на земя и ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието", коментира Даниел Берг, директор на ЕБВР за България. Със заема за "Елана агрокредит" банката вече е отпуснала 2.7 млрд. евро за 225 проекта в страната, чиято обща стойност е 8.8 млрд. евро. Почти всички, или 93% от финансираните проекти, са в частния сектор.

 

За автора

Сродни публикации