ЕК ще покрие 75% от разходите за умъртвяването на свинете и дезинфекцията на стопанствата » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

ЕК ще покрие 75% от разходите за умъртвяването на свинете и дезинфекцията на стопанствата

Акценти

  • Добър пример за ефективни мерки за борба със заразата е Чехия

Предполага се, че у нас заразата е дошла от Румъния.

Заедно с упреците за несвършената работа еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис изказа предположение, че вирусът е дошъл у нас от Румъния, а там от – Украйна и Молдова. Според него е необходимо да се установи как инфекцията е преминала и достигнала индустриалните ферми, предаде БНТ

Първоначалната поява на заболяването предходните години беше засегнало дивите прасета, а след това и домашните. Сега разпространението на вируса е по-бързо, а хората споделят, че не са информирани достатъчно добре за случващото се. Еврокомисарят призова за предприемането на по-сериозни мерки с цел повишаване осведомеността на хората за признаците, мерките за борба и последиците от АЧС. Липсата на яснота за сериозността на проблема води до неговото разпространение, защото в стремежа си да опазят животните хората на места вече започнаха и да ги укриват. По-рано тази година полицията разкри не малко случаи на нелегален транспорт или укриване на свине.

Витянис Андрюкайтис коментира още, че нелегалният внос, търговията и транспортът на животни, домашни и диви, повишава риска от разпространение на заразата. Човешкия фактор в случая е от решаващо значение и трябва да бъде взет под внимание.

Прилагането на по-строги мерки за биосигурност поиска Андрюкайтис. Такива трябва да влязат в сила не само за големите свинеферми, но и за личните стопанства.

Въпреки недоволството от умъртвяването на живовтните, еврокомисарят каза, че това е единственията начин за справяне със заразата. Ваксина и срещу заболяването и лечение за него все още няма.

Успешни примери за борба с АЧС

В ЕС АЧС е засегнала вече много страни, но сред тях има и такива, които са успели да се справят с проблема в кратки срокове. Добър пример за ефективни мерки за борба със заразата е Чехия. В Белгия също, след констатиране на заболяването по дивите прасета, бяха умъртвени домашните с цел недопускане разпространението на вируса.

Очаква се да бъдат предоставени финансови компенсации на хората, загубили своите животни. 75% от разходите за умъртвяване на животните и дезинфекция на стопанствата ще бъдат поети от Европейската комисия.

 

Сродни публикации