ЕК ще бори злоупотребите с еврофондовете » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

ЕК ще бори злоупотребите с еврофондовете

Акценти

  • От 27 септември 2018 г. започва едногодишният период за събиране на нужните подписи в подкрепа на начинанието

Планират регистрация на нова гражданска инициатива

Европейската комисия (ЕК) ще регистрира европейска гражданска инициатива „Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС“. Идеята е да се засилят мерките и санкциите за държавите членки извън Европейската прокуратура, като така ще се защитят финансовите интереси на ЕС. Към момента ЕК не е направила анализ на своето предложение, а решението за регистрация на инициативата касае само нейната правна допустимост.

Самата регистрация е насрочена за 27 септември 2018 г. От тази дата за периода от една година могат да бъдат събрани нужните подписи в подкрепа на начинанието. В случай, че за това време бъдат събрани един милион гласа „за“ от поне седем различни страни-членки на ЕС, от ЕК ще трябва да рамките на три месеца да решат какво да правят. Вариантите за действие са два: да се предприемат нужните действия или не. Обосновка на решението ще трябва да бъде представена и в двата случая.

С цел да бъдат взети под внимание темите, които вълнуват гражданите в страните-членки на ЕС гражданските инициативи бяха въведение през април 2012 г. Начинът им на действие е следния:

  • Извършва се официална регистрация на определена гражданска инициатива;
  • Като резултат от това 1 000 000 европейски граждани от най-малко една четвърт от страните в ЕС могат да поискат от ЕК да предложи законови рамки за области, които влизат в правомощията й.

Според действащият регламент условията за допустимост на дадена гражданска инициатива са следните:

  • Предложеното действие трябва да бъде в правомощията на Комисията и да представя предложение за правен акт;
  • Задължително изискване е инициативата да не бъде несериозна, злонамерена или в злоупотреба;
  • Тя трябва да отговаря на ценностите на ЕС.
 

Сродни публикации