ЕК увеличава тавана за de minimis » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

ЕК увеличава тавана за de minimis

Акценти

  • Помощта нараства от 15 000 на 20 000 евро за три годишен период

Европейската комисия съобщи, че се приемат нови правила за прилагането на държавна помощ. Минималната помощ, позната още като de minimis нараства от 15 000 евро на 20 000 евро. Цифрите се разглеждат като максимална сума за три годишен период.

От комисията обявиха, че за отпускането на средствата не e нужно предварително одобрение.

Всяка една държава членка ще има право да увеличи подпомагането за земеделските стопани, без да нарушава нормалното функциониране на пазара. Заедно с това се очаква да се намали и административната тежест за националните органи.

За да се избегне евентуално нарушаване на конкуренцията, всяка държава от ЕС разполага с максимална сума на национално ниво, която не може да надхвърля. Националният таван става 1,25% от годишната селскостопанска продукция за тригодишен период (в сравнение с 1% по сегашните правила).

Ако за даден селскостопански сектор съответната държава не изразходва повече от 50% от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 хил. евро, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция.

Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата.

 

Сродни публикации