ЕК обяви, че няма да има незабавни компенсации » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

ЕК обяви, че няма да има незабавни компенсации

Европейската комисия обяви, че селскостопанските производители, които са пострадали от руските ограничителни мерки, не бива да очакват незабавни финансови компенсации от Брюксел.

Според говорителя на ЕК по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт в момента се прави анализ на мащаба на мерките и потенциалните последици от тях.
Смятаме, че е прекалено рано да се обсъждат конкретни суми, посочи Уайт. Той допълни, че няма да се вземат незабавни мерки, тъй като налице са механизми за подкрепа на производителите.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат на Русия се падат 10 процента от целия износ на земеделска продукция на 28-те страни на ЕС на обща стойност около 11 милиарда евро. Ако целият обем на тази продукция остане в Европа, това може да доведе до срив на цените и фалит на някои земеделски стопанства.

Брюксел обяви, че запазва правото да вземе мерки срещу Москва след "политически мотивираното" решение на руските власти да забранят вноса на повечето хранителни продукти, изнасяни от ЕС и САЩ за Русия.

 

За автора

Сродни публикации