ЕК критикува Румъния за забранения износ на земеделски продукти » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

ЕК критикува Румъния за забранения износ на земеделски продукти

Акценти

  • Румънското правителство планира да продължи продажбата на тези продукти в ЕС

ЕК изрази несъгласие с решението на Румъния да забрани износа на земеделски продукти.

Тя посочи, че ще анализира последиците от тази забрана за търговията в единния пазар, съобщава румънското издание „Бизнес24“, като се позовава на Блумбърг.

Миналата седмица властите в Букурещ забраниха продажбата на земеделска продукция, като пшеница, царевица и захар, извън Европейския съюз. Румънското правителство планира да продължи продажбата на тези продукти в ЕС. Купувачите ще трябва да докажат, че те не са предназначени за износ, предаде БТА.

Няма пазарни причини за ограничаване на търговската размяна във вътрешността или извън единния пазар.

Ограничения, които създават допълнителен товар за износителите на земеделска продукция, ще засегнат хранителната сигурност. Комисията не разполага с информация, която да сочи, че Румъния се сблъсква или ще се сблъска в скоро време с недостиг в снабдяването със земеделска продукция, предназначена за консумация от хора. Мерките изглежда са диспропорционални, заяви европейският комисар за земеделието Януш Войчеховски.

Румъния е един от най-големите износители в ЕС на пшеница, царевица и ориз, обслужвайки пазари в Северна Африка и Близкия изток.

Европейската комисия допълни, че води разговори с румънските власти и прави оценка на въздействието на забраната. Запазването на функционираща верига за снабдяване с храни е приоритет с контекста на пандемията от новия коронавирус, подчерта Комисията.

В четвъртък вечерта министърът на вътрешните работи Марчел Вела обяви, че в периода на извънредно положение се забранява износа на редица земеделски продукти, като пшеница, царевица, ориз, овес, брашно, слънчогледово олио и захар. „Намираме се в момент, когато трябва да вземем мерки за хранителната сигурност на румънците“, коментира министърът.

 

За автора

Сродни публикации