ЕК забрани на Литва и Румъния да издават разрешителни за пръскане с неоникотиноиди » Съвети в земеделието

октомври 22, 2021

ЕК забрани на Литва и Румъния да издават разрешителни за пръскане с неоникотиноиди

Акценти

  • Заради вратичка в законодателството обаче, Румъния и Литва многократно са издавали разрешения за спешни случаи

ЕК прие две решения, забраняващи на  Румъния и Литва да издават неоправдани разрешителни за употреба на три неоникотиноида (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам) за спешни случаи.

Уупотребата на тези вещества е вредна за пчелите, тяхното използване вече е ограничено на равнище ЕС.

Заради вратичка в законодателството обаче, Румъния и Литва многократно са издавали разрешения за спешни случаи. Така са използвалитези вещества за контрол на определени вредители по културите. Според Еврокомисията, след направена оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), разрешенията за неоникотиноиди са неоснователни.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес заяви: „За първи път Комисията приема такива решения. Предоставянето на спешни разрешения за пестициди е възможно само при спазване на строги условия. Зеленият пакт за Европа подчертава, че устойчивостта на веригата на доставки на храни е приоритет за ЕС и не можем да приемем, че държавите-членки продължават да използват пестициди, които вредят на околната среда и биологичното разнообразие, докато има алтернативи”.

 

За автора

Сродни публикации